Излагането на слънце е причина номер едно за увреждане на кожата”, казва тя.

Кедрово дърво, градински чай и лавандула Жожоба, градински чай и кедър

След като нанесете маслената смес, покрийте главата си с кърпа или шапка за душ.

Можете да измиете третирането след 30 минути, да го оставите за една нощ и да измиете с шампоан сутрин или да използвате малко като непропускащ се балсам. Вижте кое работи най-добре за текстурата на косата ви.

Медицински справочник на WebMD Прегледано от Дебра Джалиман, д-р на 07 декември 2020 г

Източници

ИЗТОЧНИЦИ:

Национална асоциация за холистична ароматерапия: „Какво представляват етеричните масла?“

Национален институт по здравни науки за околната среда: „Етерични масла“.

Грийн, М. и Кевил, К. Ароматерапия: Пълно ръководство за лечебното изкуство, Random House Digital Inc., 2008 г.

Шери Джеси, собственик на салон Sherri Jessee, Бристол, Вирджиния.

Уилсън, Р. Ароматерапия: Етерични масла за жизнено здраве и красота, Penguin, 2002.

Gottlieb, B. Алтернативни лечения: Повече от 1000 от най-ефективните естествени домашни средства, Random House Digital Inc., 2008 г.

Университет на Минесота: "Безопасни ли са етеричните масла?" 

27 март 2000 г. (Шантили, Вирджиния) – Следват извадки от насоки, издадени от Американското дружество за естетична пластична хирургия (ASAPS) за лекари, които подготвят формуляри за информирано съгласие за жени, които обмислят операция за имплантиране на гърди. Насоките идентифицират 26 отделни риска, включително:

Риск от скъсване и течове. Гръдните импланти, подобно на други медицински устройства, могат да се провалят. Имплантите могат да се счупят или да изтекат. Когато имплантът, напълнен с физиологичен разтвор, се издуха, течността се абсорбира от тялото. Разкъсването може да е резултат от нараняване, без видима причина или по време на мамография. Повредени или счупени импланти не могат да бъдат поправени; разкъсаните или изпуснати импланти изискват подмяна или отстраняване. Не може да се очаква гръдните импланти да издържат вечно. Мамография. Гръдните импланти могат да направят мамографията по-трудна и да скрият откриването на рак на гърдата. Разкъсването на импланта може да възникне от компресия на гърдите по време на мамография. Набръчкване и напукване на кожата. Може да се появи видимо и осезаемо набръчкване на имплантите. Някои бръчки са нормални и очаквани. Това може да е по-изразено при пациенти, които имат импланти, пълни с физиологичен разтвор или тънка тъкан на гърдата. Имплант може да стане видим на повърхността на гърдата в резултат на прокарването на устройството през слоеве кожа. Бременност и кърмене. Въпреки че много жени с гръдни импланти са кърмили успешно своите бебета, не е известно дали има повишени рискове при кърмене за жена с гръдни импланти или дали децата на жени с гръдни импланти са по-склонни да имат здравословни проблеми. Няма достатъчно доказателства относно абсолютната безопасност на гръдните импланти по отношение на плодовитостта, бременността или кърменето. Калцификация. Калциевите отлагания могат да се образуват в тъканта на белега около импланта и могат да причинят болка, твърдост и да бъдат видими при мамография. Тези отлагания трябва да бъдат идентифицирани като различни от калциевите отлагания, които са признак на рак на гърдата. Ако това се случи, може да се наложи допълнителна операция за отстраняване и изследване на калцификати.

Michael D. Towle е базиран в Шантили, Вирджиния, и пише редовно за здравни и правни въпроси за WebMD.

Подобно на снежинките, няма две еднакви лица, дори при еднояйчни близнаци. Цветът на кожата, очите и косата варира, както и формата на веждите, скулите, устните и носовете на хората.

Как кожата старее също варира. Знаейки как вашият начин на живот и околната среда влияят на кожата ви, ви помага да изберете рутината за грижа за кожата, която е най-подходяща за вас.

Грижа за кожата 101: Какъв е вашият тип кожа?

Дерматолозите организират кожата в шест типа, като тип I е най-светлият, а тип VI е много тъмен. "Хората с четири или повече години имат повече меланин в кожата си, който ги предпазва от слънцето," казва дерматологът от Колумбийския университет Моника Халем, д-р.

Хората с по-тъмна кожа често изглеждат по-млади от връстниците си с по-светла кожа. "Чернокож африканец с тип кожа VI, например, не усеща ефекта на стареенето на слънцето толкова, колкото русокоса, синеока и светла кожа от скандинавски произход на първо ниво," Халем казва.

Повече меланин обаче излага кожата на по-висок риск от белези и проблеми с пигментацията. Освен това хората с по-тъмна кожа не са напълно безопасни от увреждане от слънцето, така че е важно да носите слънцезащитен крем, дори ако имате тъмна кожа.

Какво се случва със стареещата кожа

С напредването на възрастта тялото ви започва да забавя производството на колаген и еластин. Това води до фини линии и бръчки. Добавете излагането на слънце и гравитацията и кожата може да увисне.

Кожата ви продължава да се променя с напредване на възрастта. Той става по-тънък, по-сух и по-крехък, тъй като вътрешният слой на кожата (дермата) започва да изтънява. Мазнините под кожата на бузите, брадичката и носа изчезват, което прави кожата увиснала. Космите по лицето се увеличават и жените, които преминават през хормонални промени, могат да получат акне.

За хората с мазна кожа, обривите може никога да не спрат с напредване на възрастта. Но мазната кожа има плюс: предотвратява бръчките по-добре от сухата кожа, защото маслата поддържат кожата овлажнена и по-гладка.

Използването на овлажнител е един от начините да намалите въздействието на бръчките, преди да се появят. Ако имате мазна кожа, можете да поддържате кожата си чиста и по-малко набръчкана с хипоалергенни овлажнители.

Способността на тялото ви да се бори със свободните радикали, които атакуват и увреждат клетките и колагена, също се забавя с възрастта. Антиоксидантите работят за защита на кожата от свободните радикали и подобряват външния й вид, възстановяват щетите и овлажняват кожата. Антиоксидантите се намират във витамините С, Е и А, които трябва да бъдат редовна част от здравословната диета. Много продукти за грижа за кожата вече включват и тези антиоксиданти във формулите си.

Продължение

Явните факти за щетите от слънцето

Минали щети от слънцето ви настигат под формата на старчески петна и бръчки – без значение какъв е вашият тип кожа. "Част от това се случва естествено с възрастта, но вие не искате да ускорявате процеса на образуване на бръчки," казва дерматологът Мерилин Берзин, д-р.

"Това, което може да ускори процеса, е излагането на слънце и увреждането на кожата от околната среда. Излагането на слънце е причина номер едно за увреждане на кожата," тя казва. И нито един тип кожа не е имунизиран срещу увреждане от слънцето.

Слънцето причинява 90% от уврежданията на кожата. Носете слънцезащитен крем всеки ден.

Изберете слънцезащитен крем, който блокира както UVA, така и UVB лъчите (трябва да пише "широк спектър" на етикета). SPF от най-малко 30 осигурява защита и срещу двата лъча. Нанесете слънцезащитен крем преди да излезете на открито. Нанасяйте отново слънцезащитен крем поне на всеки два часа и по-често, ако се потите или влизате и излизате от водата. Носете широкопола шапка и защитно облекло, като риза и панталон с дълги ръкави. Дори и със слънцезащитен крем, трябва да вземете предпазни мерки, като например да ограничите времето си на слънце, особено между часовете от 10 до 14 часа, когато слънчевите лъчи са най-силни.

Вашият избор за грижа за кожата

Пасивното пушене, почистващите химикали и замърсяването на въздуха могат да причинят кожни проблеми.

Хроничният стрес също може да окаже влияние. "Стресът произвежда хормони, които повишават нивата на свободните радикали в тялото, потискат имунната система, дехидратират тялото и изтъняват кожата," казва Берзин. Това може също да доведе до акне, да наруши способността на тялото ви да помага на кожата да се обновява и попълва и да причини копривна треска, екзема, сърбеж или зачервяване. Стресът също така намалява способността на тялото да се бори със свободните радикали и бактериите.

Правенето на по-добър избор на начин на живот може да ви помогне да извлечете ползите от по-здравата кожа.

Упражнение. Упражнението може да намали стреса и да ви помогне да спите по-добре, което води до по-здрава кожа. Спете много. "Сънят е шансът на кожата ви да възстанови щетите, нанесени през деня," Халем казва. Седем до осем часа на нощ позволяват на лицето ви да се отпусне и да изглади бръчките, да избегне мръсотията и мръсотията във въздуха и да се подмлади. Хранете се здравословно, изглеждайте здрави. "Определено знаем, че храните могат да повлияят на кожата, защото го виждаме, когато има дефицит," казва Берзин. "Ако има дефицит на витамин С, това може да причини скорбут. Дефицитът на цинк може да доведе до люспест, червен обрив. Дефицитът на желязо може да доведе до загуба на коса. Най-доброто, което можете да направите за кожата си, е да ядете добре балансирани храни." Помислете преди да пиете. Дерматолозите препоръчват да пиете вода, за да овлажните кожата си отвътре. "Когато пиете вода, клетките абсорбират тази вода и изглеждат по-пълни, изглаждайки бръчките," Халем казва. Обратното е вярно за напитките, които дехидратират тялото и кожата, особено алкохола и напитките с кофеин. Кафето, алкохолът и содата също могат да изчерпят тялото от хранителни вещества, които предпазват кожата от изморяване и скучна, причиняват зачервяване на лицето и влошават кожни състояния като zenidol в аптекарозацея. Не пушете. Пушенето е на второ място след вредите от слънцето, причинявайки бръчки и суха кожа. Проучванията показват, че пушачите имат значително повече фини бръчки от непушачите. WebMD функция Прегледано от д-р Лора Дж. Мартин на 02 ноември 2012 г

Източници

ИЗТОЧНИЦИ:

Моника Халем, д-р, дерматолог; асистент клиничен професор, Медицински център на Колумбийския университет Eastside.

Джесика Ядегаран, Сиатъл Таймс, 16 юли 2006 г.

WebMD кожа & Ръководство за красота: "Козметични процедури: Ефекти от стареенето върху кожата"

Функция на WebMD: "Мазна кожа: Решения, които работят – независимо от възрастта ви"

Мерилин Берзин, д-р, дерматолог, DC Derm Docs, Вашингтон, окръг Колумбия

Американско дружество за борба с рака: "Факти за рак на кожата."

Калифорнийския университет, Бъркли: "Кожни заболявания, свързани със замърсяването на въздуха в новото проучване на UC Berkeley"

Хелфрих, Ю. Архив по дерматология, март 2007 г.

FDA.

© 2009 WebMD, LLC. Всички права запазени.

Много хора търсят козметична хирургия, за да се чувстват по-добре за себе си и тялото си. Работи ли? Проучванията показват, че хората като цяло са доволни от резултатите от своята козметична хирургия и съобщават за подобрено самочувствие, социално доверие и качество на живот.

Козметичната хирургия обаче може да не е подходяща за всички. Ако обмисляте козметична хирургия, задайте си следните въпроси:

1. Защо обмисляте козметична хирургия?

Най-здравословната причина да се подложите на козметична хирургия е да подобрите представата си за себе си – начина, по който се чувствате за себе си. Хората, които имат силна представа за себе си, обикновено са по-уверени, ефективни в работата и социалните ситуации и се чувстват комфортно във взаимоотношенията си.

2. Правите ли си козметична операция, за да угодите на другите или на себе си?

Уверете се, че обмисляте козметична хирургия за себе си. Вероятно ще бъдете разочаровани, ако имате козметична операция, за да угодите на някой друг.

3. Реалистични ли са вашите очаквания?

Наличието на реалистични очаквания може да бъде единственият най-важен фактор за постигане на успешен резултат. Козметичната хирургия може драстично да подобри външния ви вид, но има ограничения. Уверете се, че говорите открито с вашия хирург за целите си и слушайте дали смятат, че тези цели са разумни.

4. Емоционално подготвени ли сте за козметична хирургия?

В някои ситуации козметичната хирургия може да е неподходяща. Те включват, когато преминавате през криза или емоционални сътресения като развод, смърт на съпруг или загуба на работа. Също така, хирурзите не са склонни да обмислят козметична хирургия за хора, които са депресирани или имат други психични заболявания, не могат да се харесат или са обсебени от съвършенството.

5. Сега ли е най-доброто време за козметична хирургия?

Дори ако сте емоционално подготвени за козметична хирургия, може да искате да я отложите, ако сте заети с други въпроси. Планирайте операцията си, когато сте спокойни и можете да си позволите време за излекуване. В противен случай може да се сблъскате с по-дълго и трудно възстановяване.

6. Как ще се приспособите към промяната в образа на тялото си?

Може да отнеме известно време, докато се приспособите към новия си образ на тялото. Това е особено вярно за процедури, които създават значителна промяна на лицето ви, като хирургия на носа (ринопластика). Процедури като ботокс или инжекции за запълване на бръчки или обем, които не включват операция, може да са по-лесни за свикване.

Продължение

7. Готови ли сте да се справите с неочаквани резултати?

Козметичните хирурзи, както всички хирурзи, не могат да гарантират резултати. Неочакваните резултати са редки, но когато се случат, те са тревожни за пациента и хирурга. Трябва да помислите за най-лошия сценарий и дали сте готови да поемете този риск. Трябва също да знаете, че ако резултатите не са добри, ще са необходими време, търпение и взаимно доверие между вас и вашия хирург, за да работите за подобряване.

8. Имате ли подкрепа?

Важно е да имате някой, който да ви подкрепя физически и емоционално по време на възстановяването ви. Осъзнайте, че може да имате дни, когато се чувствате депресирани, докато преминавате през лечебния процес. Пазете се от негативни коментари от приятели или членове на семейството, които може да имат проблеми с решението ви да промените външния си вид. Помислете кой ще бъде до вас и отхвърлете предложенията за помощ от онези, които може да са критични към вашето решение.

9. Можете ли да си позволите козметична хирургия?

Здравната застраховка обикновено не покрива козметичната хирургия. Уверете се, че знаете всички разходи, опциите за плащане, какво можете да си позволите и какво струва за вас.

Медицински справочник на WebMD Прегледано от Стефани С. Гарднър, д-р на 06 февруари 2019 г

Източници

ИЗТОЧНИЦИ:

Майкъл Пауъл, д-р по отоларингология и пластична хирургия на лицето, Атина, Джорджия.

Естетична лицева пластична хирургия 2000г, Thieme Medical Publishers, Томас Ромо III, Артър Милман.

Чинг, С. Пластична и реконструктивна хирургия, януари 2003 г. 

Клиника Майо: "Козметична хирургия: Какво трябва да знаете предварително."

Използвате ли боята за коса, за да подчертаете кичурите си, да добавите нотка горещо розово или електрическо синьо за забавление или да промените визията си завинаги? Много хора го правят и някои се чудят дали това може да повлияе на шансовете им да получат рак.

Някои проучвания показват връзка между химикалите в някои бои за коса и рака. Но те не доказват, че цветът на косата е виновен. Рискът вероятно е нисък при хора, които боядисват косата си от време на време. Ако има риск, той вероятно е по-висок за хора, които работят с боя през целия ден, за по-тъмни цветове и за бои, които издържат по-дълго.

Боите за коса, направени преди 1980 г., съдържат някои химикали, които са свързани с рак. Оттогава компаниите промениха химикалите, които използват, за да направят своите багрила. И все пак може да има няколко съставки в багрилата, които може да са рискови.

Химикали в боите за коса

По-голямата част от риска от рак е свързан с бои, които оцветяват косата ви за постоянно – не тези, които се измиват след шампоан или два.

Има много различни видове бои за коса и те съдържат хиляди различни химикали. Амоняк, ароматни амини и водороден прекис са само някои от химикалите, които помагат на боята да попадне в косата ви и да промени цвета си.

Когато боядисвате косата си, вие абсорбирате малки количества от тези химикали през кожата на скалпа си или ги вдишвате. Хората, които работят с боя за коса в салони и бръснарници, получават повече излагане на химикалите в боите за коса, отколкото хората, които получават боядисаните им коси.

Някои от химикалите в боите за коса променят нивата и действията на хормони като естроген в тялото. Хормоните могат да помогнат на някои видове рак – включително някои видове рак на гърдата – да растат и да се разпространяват.

Какво показват изследванията

При високи дози някои ароматни амини причиняват рак при лабораторни животни.